Manchester yllättää monipuolisuudellaan – vinkit autonvuokraukseen ja nähtävyyksiin

Iso-Britannian kolmanneksi suurin kaupunki Manchester tarjoaa kaikki ainekset onnistuneeseen lomaan. Historiallinen kaupunki pursuaa kulttuuria, toinen toistaan mielenkiintoisempia nähtävyyksiä, shoppailumahdollisuuksia sekä yöelämää, ja sen maailmankuulut jalkapallo- ja musiikkiympyrät ovat vertaansa vailla. Ei olekaan mikään ihme, että kaupungissa vierailee toiseksi eniten turisteja Isossa-Britanniassa heti Lontoon jälkeen. Manchesteria on kutsuttu myös pohjoisen pääkaupungiksi. Tämä Pohjois-Englannin helmi tarjoilee täydelliset puitteet mutkattomaan loman viettoon. Tekemistä riittää ja mielenkiintoisia kahviloita ja ravintoloita löytyy ryppäinä ympäri kaupunkia. Kaupungin koluttuaan matkailijalla on lisäksi lähiseudulla runsaasti mielenkiintoisia kohteita tutkittavaksi. Päiväretket hoituvat kätevästi vaikkapa vuokra-autolla.

Manchesterin tärkeimmät nähtävyydet

Maailman ensimmäisenä teollistuneena kaupunkina tutuksi tullut Manchester on viime vuosina muuntautunut trendikkääksi metropoliksi, joka kilpailee kiivaasti Iso-Britannian kakkoskaupungin asemasta Birminghamin kanssa. Kaupungilla on vierailijalle paljon tarjottavaa runsaine nähtävyyksineen, monipuolisine ruokavaihtoehtoineen ja ystävällisine paikallisineen. Yksi Manchesterin maamerkeistä on Alfred Waterhousen suunnittelema, uusgoottilaista tyyliä edustava kaupungintalo. Kaupungintalolta löytyy esimerkiksi mielenkiintoinen näyttely, joka esittelee 1800-luvun elämää kaupungissa. Goottilaista tyyliä edustaa myös näyttävä Manchesterin katedraali, joka sijaitsee upealla paikalla joen rannalla. Kaupungin keskustassa sijaitseva viehättävä Piccadilly Gardens -puisto puolestaan tarjoaa loistavan mahdollisuuden rentoutumiseen nähtävyyksien katselun lomassa.

Hieman syrjemmässä kaupungin vilkkaasta keskustasta sijaitsee esimerkiksi ehdottomasti vierailun arvoinen trendikäs Salford Quaysin alue. Noin 20 minuutin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta löytyvä Salford Quays on uuden nousun viime vuosina kokenut vanha telakka- ja satama-alue, missä sijaitsee muun muassa Pohjois-Englannin paras museo, eli mahtava taide-, teatteri-, ja viihdekeskus The Lowry. Salford Quaysin alue on myös shoppailijan unelma, sillä täältä löydät luksusmerkkejä hyvillä alennuksilla myyvän suuren Lowry Outlet -ostoskeskuksen. Salford Quaysissa voit näppärästi vierailla esimerkiksi vuokra-autolla, sillä Lowry Outlet -ostoskeskuksen alueelta löydät runsaasti pysäköintitilaa. Kaikki nähtävyydet listattuna:

 • Kaupungintalo
 • Chinatown
 • Manchesterin katedraali
 • Jalkapallomuseo
 • Lowry-taidemuseo
 • Näköalabaari Cloud 23
 • Imperial War Museum North
 • Piccadilly Gardens
 • Old Trafford

Kulttuuria, ruokaa ja jalkapalloa koko rahalla

Manchesteria ei voi mainita puhumatta jalkapallosta. Kaupungin suuret ylpeyden aiheet Manchester United ja Manchester City ovat napsineet pokaaleja pokaalien perään viime vuosina. Joukkueiden keskinäiset valtasuhteet ovat vaihdelleet vuosien mittaan. Tällä hetkellä City on hieman niskan päällä voitettuaan Valioliigan kaksi kertaa peräkkäin 2018 ja 2019. Manchester Unitedia on kuitenkin kutsuttu koko maailman suosituimmaksi jalkapallojoukkueeksi ,ja ManU:lla onkin raportoitu olevan jopa 650 miljoonaa kannattajaa maailmanlaajuisesti. Futisfanien pyhiinvaelluskohteita Manchesterissa ovat sekä ManU:n legendaarinen kotistadion Old Trafford että Cityn Etihad Stadium. Peliin haluavien kannattaa varmistaa lippunsa hyvissä ajoin, sillä nämä menevät kuin kuumille kiville.

Manchester on kuuluisa myös musiikistaan. Tätä brittipopin ja -rokin kehtoa kotikaupungikseen kutsuvat mm. Oasis, BeeGees, The Smiths, Joy Division sekä Take That. Manchesterin eloisa musiikkiskene voisi haastaa minkä tahansa kaupungin maailmassa ja aika kuluukin rattoisasti jossain kaupungin live-klubeista. Myöskään nälkäisenä ei Manchesterin kaduilla tarvitse tepastella. Kaupunki on useiden kulttuurien sulatusuuni ja myös ruokatarjonta on huikea. Saatavilla on käytännössä kaikkien maailman keittiöiden ruokia curryista fish and chipseihin. Vuokra-auto helpottaa makuelämyksistä nauttimista entisestään. Tunnin ajomatkan päässä Manchesterista nimittäin sijaitsee pieni Ormskirk, josta löytyy äskettäin kahdella Michelin tähdellä palkittu Moor Hall -ravintola.

Lähialueiden kätketyt aarteet

Manchesterin lähialueet pursuavat toinen toistaan mielenkiintoisempia vierailukohteita ja Iso-Britannian kauneimpia maisemia. Vuokraamalla auton yhdessäkin vuorokaudessa ehtii nähdä jo paljon. Tieyhteydet Suur-Manchesteristä ovat erinomaiset ja kehätie M60 linkittää Manchesterin vilkkaan keskusta-alueen kätevästi laajempaan Manchesterin alueeseen sekä lähikaupunkeihin, kuten Boltoniin, Stockportiin, Rochdaleen, Oldhamiin ja Buryyn. Vuokra-autoillen retkiä voi tehdä ympäri Pohjois-Englantia, eikä Walesiinkaan ole kuin reilun tunnin ajomatka. Vierailun arvoisia kaupunkeja ovat ehdottomasti Beatlesien kotipaikka Liverpool 60 kilometrin päässä sekä Englannin roomalaisista juurista viestivä historiallinen Chester. Käväistä kannattaa myös viihdykkeitä tarjoavassa Blackpoolissa sekä viikinkiaikoja huokuvassa Yorkissa.

Englannin järviseutu, eli Lake District, on henkeäsalpaavan kaunis järvi- ja ylänköalue Luoteis-Englannissa. Aluetta pääsee kätevästi tutkimaan nappaamalla alle vuokra-auton. Lake Districtin suurimman järven eli Windermeren luo pääsee Manchesterista autoillen noin puolessatoista tunnissa. Alueella vierailee vuosittain yli kahdeksan miljoonaa matkailijaa, ja kansallispuiston alueella sijaitsevat myös Englannin korkeimmat huiput, joten tekemistä ja näkemistä riittää. Toinen vierailun arvoinen kansallispuisto on ehdottomasti Peak District. Tämä ylänköalue sijaitsee lähellä Suur-Manchesteria ja autoillen sinne pääseekin alle tunnissa. Peak District on itse asiassa toiseksi vierailluin kansallispuisto koko maailmassa 22 miljoonalla vuosittaisella matkailijallaan. Autolla pääsee siis helposti kohteisiin:

Liverpool
Lake District
Wales
York
Peak District
Blackpool
Chester

Vuokra-auto luo puitteet onnistuneeseen omatoimilomaan

Manchester tarjoaa loistavan tukikohdan koko Pohjois-Englannin tutkimiseen. Matkustelu onnistuu kätevimmin vuokra-autolla, jolloin pääset joustavasti liikkumaan oman aikataulusi mukaan. Autoja saa vuokrattua useista paikoista ympäri Suur-Manchesteria. Kannattaa kuitenkin ensin vertailla hintoja internetissä, sillä hajontaa on paljon ja parhaat tarjoukset löydät useimmiten varaamalla etukäteen netissä. Autoa vuokratessasi ja hintoja vertaillessasi kannattaa pitää mielessä muutama tärkeä asia. Mikäli et tarvitse autoa pitkille matkoille, kilometrirajoitettu auto tulee yleensä halvimmaksi. Tarvitset vuokraukseen pääsääntöisesti aina luottokortin, joskus jopa kaksi, mikäli haluat päästä matkaan luksusautolla. Kannattaa myös huolellisesti tarkastaa, mitä auton vakuutus pitää sisällään, sekä omavastuun suuruus.

Manchesteriin lentäen saapuvat matkailijat saavat näppärästi vuokrattua auton heti lentokentältä. Manchesterin lentoasemalla vuokrauksesta on tehty helppoa, sillä sieltä löytyy autonvuokraukseen keskittyvä Car Rental Village. Täältä löydät helposti samassa paikassa suurimmat vuokraamot, kuten Avis, Budget, Alamo, Europcar, Hertz, Sixt, National Car Rental sekä Enterprise. Mikäli saavut Manchesteriin junalla, voit vuokrata auton heti Piccadillyn juna-asemalta. Vuokra-auton saat napattua allesi myös esimerkiksi lähellä Old Traffordin stadionia sijaitsevasta Stretfordista, missä sijaitsee ainakin Hertzin toimipiste. Kaupungissa on myös paljon pienempiä yksityisiä autovuokraamoja, kuten Elliotts Cars.

 • Avis
 • Europcar
 • Hertz
 • Elliotts Cars
 • Sixt
 • Budget
 • Alamo

Näin löydät parhaat vuokra-autodiilit

Parhaan hinnan vuokra-autollesi saat lähes poikkeuksetta varaamalla sen etukäteen internetissä. Tekemällä varauksen myös usein säästät runsaasti aikaa autoa noutaessasi. Antamalla vuokraamolle kaikki tarvittavat tiedot jo etukäteen ei paikan päällä enää tarvitse kuluttaa aikaa ylimääräisten lomakkeiden täyttämiseen. Etukäteen varaaminen on viisasta myös silloin kun tarvitset autoa pitemmäksi aikaa, suurelle seurueelle tai halutessasi palauttaa auton eri vuokraamopisteeseen kuin mistä sen noudit. Vuokra-autojen hintojen tarkastelu onnistuu nykyään helposti netissä hyödyntämällä eri sivujen tarjoamia vertailumahdollisuuksia.

Noutaessasi vuokra-autosi tulee sinun aina tarkastaa auton kunto huolellisesti. Mikäli mitään vikoja tai puutteita ilmenee, pidä huolta siitä, että vuokraamon edustaja kirjaa nämä vuokrasopimukseesi. Kannattaa myös kuvata koko auto vaikkapa kännykkäkamerallasi sekä autoa noutaessasi että sen palauttaessasi. Näin sinulla on todiste auton kunnosta sekä sen luovutus- että palautushetkellä, eikä autoon mahdollisesti sattuvia myöhempiä vikoja voida laittaa kontollesi. Tarkasta auto noutaessasi myös sen tankkaustilanne ja pidä huolta siitä, että palauttaessasi tankissa on saman verran polttoainetta kuin noudettaessa. Tankkauksesta kannattaa myös pitää kuitti tallessa.